Om mig.

Jag är uppvuxen på landet och älskar naturen. Familjen bor kvar men jag själv flyttade till Stockholm när det var dags att börja studera på universitet. Kandidat inom företagsekonomi följt av master inom operations management är nu avklarade och siktet är nu inställt på att ”arbeta för att leva, inte för att överleva”.

Mitt intresse för passiv inkomst skapades när jag spelade ett brädspel i 14 års ålderns. Spelet gick ut på att på olika sätt skapa sig passiva inkomster för att kunna ta sig ur ”hamsterhjulet”.

Hamsterhjulet syftar på att du går till jobbet för att få lön. Du har sedan anpassat din levnadsstil efter din lön vilket betyder att lagom när pengarna är slut har det gått en månad och det är dags för nästa löneutbetalning.

Här började ett frö till min dröm som nu handlar om att ”arbeta för att leva, inte för att överleva”. Det är dock en dröm som formulerats så sent som 2019 men fröet innebar att jag började intressera mig för ekonomi och i synnerhet aktier. Jag fascinerades av tanken på att låta mina pengar jobba åt mig och generera en inkomst utan att jag lyfter ett finger.

Jag sommarjobbade varje sommar och började så smått med att köpa några aktier då och då men det var först under universitetstiden jag började läsa nyheter, bloggar och sätta mig in i vissa bolag.

2016 började jag sedan med mina efterfester eller månadsavstämningar, totalt kapital var då fokus men nu har detta utvecklats till att vara 3 nyckeltal jag utvärderar. Sparande, totalt kapital och passiv inkomst.

Varför jag gör det är för att det dels är roligt att hålla koll på sitt sparande och dels för att jag då kan kryssa av milstolpar och följa min utveckling mot mitt slutliga mål.

Varför blogga nu och inte tidigare?

Det enkla svaret är att jag tidigare inte hade den stadiga inkomsten i form av lön under studieperioden. Det gjorde att jag kunde spara mer vissa månader under året när jag fått extra tid till extra jobb men i juni 2019 avslutade jag mina master studier och från september är det en fast heltidsanställning som gäller. Det gör att mitt sparande varje månad kommer att kunna tillta och det i sig gör att fler beslut tas månadsvis som också är intressanta för bloggen.

Jag har också länge känt att jag vill dela med mig av mina kunskaper, tips och tricks, reflektioner och beslut för att inspirera andra. Jag tycker det är synd att vi inte har privatekonomi som ett eget ämne i grundskolan. Det är också syftet varför jag vill förmedla kunskap kring privatekonomi genom varjetia.se som ett sätt att hjälpa dess besökare att bättre förstå sin egen privatekonomi och hur de kan påverka den.