Aktiepanik? Inte jag, jag köper mer istället.

Börserna har fallit kraftigt världen över senaste dagarna och jag har fått se min egen portfölj minska med 7% i värde sedan i måndags. Om du själv känner igen dig i detta ska du veta att jag inte alls är oroad.

Oftast överreagerar vi och är snabba på både sälj- och köpknappen. Att investera i aktier handlar lika mycket om att lära känna dig själv som att förstå vad som skapar värde. Låt därför inte impulser ta över. Visst nedgången kan pågå ett tag till baserat på om Corona viruset får fäste på fler platser runt om i världen men detta är ändå inte början på slutet.

Självklart kommer Corona viruset att påverka en del bolag negativt kortsiktigt men långsiktigt har det inte lika stor betydelse. Som långsiktig investerare ser jag därför detta kursfall som en bra tajming med löneutbetalningen tisdags.

Det är ju betydligt billigare att handla samma aktier idag som det var att köpa dem för en vecka sedan. När jag valde vilka aktier jag skulle köpa igår och idag har jag därför även tittat på veckohistoriken för alla mina innehav. Detta för att se vilka aktier som tagit extra stryk senaste dagarna. Baserat på det har jag sen gjort en utvärdering kring vilka av dessa aktier jag helst ökar på lite extra i den här månaden.

Genom att köpa mer aktier varje månad oavsett hur marknaden utvecklat sig minskar jag även min risk. Detta eftersom jag ibland köper när aktien är lågt värderad och ibland när värderingen är höger.

Det är dessutom utdelningen jag är ute efter och med lägre aktiekurser har jag råd med fler aktier = högre passiv inkomst. Sen kan utdelningarna nästa år påverkas till följd av sämre vinster i år men det återstår att se.

Jag är också bra mycket långsiktigare än 1 år framåt gällande mina investeringar. Det bidrar också till att jag kan vara lugn och förhoppningsvis kommer den här nedgången hinna återhämta sig flera gånger om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *