Mål 2020

Jag har redan sen länge funderat över mina mål för nästa år. Det är inget jag höftar till på nyårsafton precis innan 12 slaget. Nej de här målen ska ju vara mitt rättesnöre för hela 2020. Då måste de vara genomtänkte och utmanande men samtidigt inte orealistiska.

Olika typer av mål

Vad är det för mål jag sätter då? Jag sätter årliga mål för de tre områden jag utvärderar varje månad: totalt kapital, passiv inkomst och sparande. Det årliga målet bryts sedan ned på månadsbasis så att jag vet vilken utveckling som krävs varje månad (Jag sätter även andra personliga mål men nu fokuserar vi på de privatekonomiska).

Varför årliga mål?

Mitt slutmål på den resa jag påbörjat är passiv avkastning om 224/dag året runt. När det är uppnått börjar en ny resa men det är det målet jag är etthundra procent fokuserad på just nu.

224/dag är ganska avlägset när jag just nu ligger på strax över 35 kr/dag. Det finns alltså en risk att slutmålet skulle kännas för långt bort om det inte fanns delmål påvägen och det är där de årliga målen kommer in i bilden.

Tre sätt att definiera mål:

Grunden i att sätta mål är min budget. Vi låtsas nu att min budget säger att jag ska spara 5 000kr/månad, alltså 60 000 kr på helåret. Enligt mig finns det då tre sätt att sätta målen på:

Lågt: Jag skulle kunna sätta målet lägre än 60 000 kr för då blir det ju lätt att uppfylla det. Problemet då är att jag kanske slappnar av och risken finns att jag helt missar även det lägre målet.

Faktiskt: Här refererar jag till det faktiska värdet, om budgeten säger 60 000 kr så sätter jag isåfall även målet till 60 000 kr. Det målet är det jag skulle rekommendera till majoriteten av er som läser detta.

Utmanande: Ett utmanande mål vore att säga om jag enligt budgeten ska spara 60 000 kr så är målet att jag skall uppnå 80 000 kr. Då måste jag helt plötsligt bli kreativ under året eftersom jag annars inte har en chans att nå dit.

Jag använder mig av en blandning av alla dessa tre när jag sätter mina mål.

Totalt kapital, passiv inkomst och sparande:

Sparande: Här använder jag mig av det faktiska värdet som grund. Sen har jag ju tackat ja till ett extrajobb nästa år som då ligger utöver detta men tanken är att spara allt detta och då blir det en bonus. Det är alltså ett faktiskt mål men även ett lite försiktigt mål. Jag vill alltså premiera mig själv genom att vissa månader kunna spara mycket mer än budgeterat och överträffa målet.

Totalt kapital: Sätter jag utifrån att det ska vara utmanande på det sätt att om börsen inte avkastar sina 8% som jag vill uppnå ja då kommer sparandet inte att räcka till för att ta mig upp till målet. Helt plötsligt måste jag då vara mer kreativ för att uppnå målet.

Passiv inkomst: Sätter jag utifrån faktiskt. Jag använder mig då av målet för sparande och räknar ut hur mycket extra avkastning det skulle generera om hela det beloppet investerats enligt fördelning i portföljen idag. Det värdet som det skulle tillföra adderas till utgående värde på passiv avkastning i december vilket alltså blir målet 2020. Jag har nu 35kr/dag, låt säga att budgeterat sparande beräknas tillföra ytterligare 10kr/dag. Då är målet för 2020 isåfall 45 kr/dag.

Har du satt dina mål?

Jag har inte satt mina slutgiltiga mål ännu men jag har en väldigt genomtänkt idé redan kring dem. Så fort bestämt mig fullt ut kommer jag skriva ett nytt inlägg men tills dess fortsätter jag att utvärdera och fundera för att se till att de hamnar på en bra nivå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: