Jag sparar 51% av lönen.

Om ni läst avsnittet ”Om mig” är ni medvetna om att jag nyligen fullgjort mina studier och från september går upp från 75% till heltid. Det innebär att det är dags att revidera budgeten eftersom nuvarande budget baserats på ej avlönade studier och 75% förvärvsarbete.

Jag sätter budgeten utifrån att den skall bli 0, alltså alla pengar in ska fördelas på en kostnad eller i ett sparande. I diagrammet utgifter finns två poster som egentligen är sparande, Avanza och amortering. Avanza är helt enkelt den del av lönen som skall investeras och amortering är det banken kräver för bostadsrätten. Dessa två är inte kostnader men likväl utgifter, de ska flyttas från lönekontot. Tillsammans blir utgiften för Avanza och amorteringen 51% vilket innebär att målet är att spara 51% av lönen varje månad.

Målet är att spara och investera 51% av lönen varje månad.

Resterande 49% är kostnader, alltså faktiska utgifter. Dessa delas upp på 18 stycken kategorier där inget lämnas åt slumpen. Allt från klippning till lunch och streamingtjänster har egna förutbestämda belopp. Dessa förs sedan över till olika e-sparkonton i väntan på att de skall förbrukas om det inte dras av via autogiro eller e-faktura.

Du noterar säkert även kategorin resa och övrigt. Dessa handlar för mig om ett sunt sparande, det måste finnas utrymme för spontanitet, umgänge och upplevelser. För även om jag sparar aktivt för framtiden anser jag att det behövs en balans. Det kan inte bara handla om långsiktighet, det måste få finnas utrymme för att även leva här och nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *