Utdelningsdoldis 2019

Jag har faktiskt två portföljer, en privat och en för mitt aktiebolag. Kan förklara detta mer i detalj i ett annat inlägg men gemensamt för båda dessa är innehavet i ett enfastighetsbolag som heter Saltängen.

Enfastighetsbolag äger alltså precis som namnet antyder en enda fastighet och hyr ofta också ut den till en enda kund. Det betyder att riskerna generellt är högre jämfört med andra fastighetsbolag men aktieägarna kompenseras istället med en oftast högre direktavkastning.

I just fallet med Saltängen är fastigheten fullt uthyrd till ICA fram till och med 30 september 2023 och utgör ett av ICAs två centrala logistiska distributionscenter.

I år har aktiekursen för Saltängen tryckts ned och det beror på att en av fyra utdelningar ställdes in. Anledningen till detta var att man behövde göra en engångsinvestering i fastigheten för att tillgodose hyresgästens önskemål. Observera dock att detta var en gemensam investering ifrån både Saltängen och ICA. I mina ögon är aktien därför mer intressant än någonsin då min känsla är att ICA garanterat kommer att förlänga avtalet även efter 2023.

Senaste köpet av Saltängen gjorde jag sista veckan i augusti och ytterligare ett köp i förra veckan. Båda dessa råkade pricka väldigt bra med en uppvärdering av fastigheten som gett kursen en skjuts uppåt sedan köpen. Självklart gläds jag åt denna uppgång men än mer åt direktavkastningen som nu kommer komma in kvartalsvis på kontot.

Köpen gjorde jag till kurs 127 kr / aktie vilket ger en direktavkastning om 7,7%. Även om kursen nu gått upp något ligger direktavkastningen för en kurs på 131 kr/aktie på 7,4% vilket gör att jag har för avsikt att öka innehavet i Saltängen med ytterligare 50%. Först om kursen skulle överskrida 140 kr /aktie skulle jag avvakta.

Utdelningsdoldis

Vad menar jag då med utdelningsdoldis? Jo, eftersom bolaget ställde in en av utdelningarna för 2019 är direktavkastningen för året endast ~5,5%. Det gör att aktien inte lika frekvent visas i inlägg, rapporter, tips etc där aktier med högst direktavkastning listas.

Jag litar dock på att det styrelsen kommunicerat stämmer, att utdelningsutrymmet för 2020 inte är förändrat. Det innebär då att utdelningen återigen blir 9,8 kr / aktie istället för som i år 7,35 kr.

Det här kommer innebära att Saltängen återigen får mer publicitet som högutdelare vilket i sin tur leder till högre intresse och en högre aktiekurs. Det fina med det är att jag då redan kommer sitta på aktierna och får fortsätta att njuta av en direktavkastningen till dagens aktiekurs över 7%.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *