Är min bostad ingen investering?

Du har garanterat hört någon säga att de investerat i en lägenhet eller ett husköp. Kanske har du rent av själv yttrat just dem orden men är det verkligen att investera när du köper en lägenhet eller ett hus?

Så sent som i maj månad köpte jag och min sambo vår första lägenhet tillsammans. Frågan är nu om det verkligen är en investering eller rent av att spendera?

Nationalencyklopedin definierar investering som ”någon form av uppoffring för att senare få inkomster eller andra fördelar”. En investering betyder alltså att vi ska avstå ifrån något idag för att senare få en inkomst, avkastning eller annan fördel.

Vi ska nu titta på det här utifrån två vitt skilda perspektiv, först ur ett monetärt perspektiv och sedan ur ett välmående perspektiv.

Monetär avkastning av investering:

Monetär avkastning syftar på det ekonomiska perspektivet med ”senare inkomster”. Det betyder helt enkelt att om du investerar 100 kr idag förväntas du dels få löpande inkomst ifrån denna investering och dels en förhoppning om ett ökat värde över tid.

Om vi applicerar ovan på lägenhetsköpet ser vi först och främst att det inte blir några löpande inkomst utan istället löpande utgifter i form av ränta till banken och avgift till bostadsrättsföreningen. Hittills har den här investeringen alltså kostat oss ca 6000kr/månad. Inte direkt en flygande start alltså sett som en investering.

Hur var det med värdet då, lägenheten kan ju öka i värde och då blir det väl en bra investering?

Det enkla svaret är faktiskt nej och anledningen är så enkel att om din lägenhet ökat i värde betyder det troligtvis att alla lägenheter också har ökat i värde. Om du säljer din lägenhet eller ditt hus kommer du alltså med största sannolikhet behöva alla pengarna från försäljningen för att ha råd med att köpa ett nytt boende. Däremot går det att hävda att genom att äga bostaden följer du med marknaden. Hade du inte ägt bostaden hade du i förhållande till populationen som äger sin bostad halkat efter och det hade varit svårare att köpa en ny bostad. På det sättet går det alltså att se ägandet som ett sätt att inte halka efter utan som ett sätt att följa med marknadsutvecklingen.

Sämre investering får man alltså leta efter utifrån klassiskt monetärt synsätt eftersom det vare sig blev passiva inkomster eller en potentiellt värdeutveckling. (Bostaden kan dock vara ett bra sätt att spara i men det tar vi i ett annat inlägg).

Låt oss nu därför titta på lägenheten som en investering utifrån perspektiv två istället.

Välmående som investering:

Lägenheten var alltså ingen hit som finansiell investering men jag ser ändå vår lägenhet som en investering, en investering i oss och vårt välmående. Faktum är att vi alla behöver någonstans att bo, en plats där vi trivs och känner oss hemma, en plats där vi kan återhämta oss och en plats där vi känner trygghet.

För att uppnå detta valde vi att köpa en lägenhet. Studentlägenheten vi bodde i var alldeles för trång och gjorde att välmåendet faktiskt bort prioriterades. Genom köpet av den nya lägenheten mår vi alltså bättre både i vardagen och på fritiden. Det gör att vi presterar bättre och samtidigt är bättre på att se varandra. Det om något skulle jag säga är en investering eftersom det ger avkastning på både kort och långsikt, dels i vår relationen men också på livet i stort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *