EQT – Jag tecknade

I förra veckan förberedde jag ett inlägg som jag sedan missade att publicera. Det gällde företaget EQT där jag via Avanza fick erbjudande om att vara med i börsintroduktionen.

EQT är ett bolag jag känt till sedan tidigare och därför fångade detta mitt intresse lite extra. Första interaktionen jag hade med dem var genom ett frukostseminarium på deras huvudkontor jag deltog i och sedan dess är det som att jag sett upp till detta bolag. Det är något med deras 25-åriga historia som lockar och den investeringsstrategi de presenterade för mig där och då kändes superhäftig.

De har varit ett privatbolag och när det nu börsnoteras tänkte jag direkt att jag måste vara med. Det frångår min vanliga investeringsstrategi något då jag brukar välj stabila bolag med en stadig utdelningen. EQT blir nya på börsen även om de har en lång historik dessförinnan och samtidigt är inte utdelningen helt fastställd.

Det skrevs också mycket artiklar om dem inför noteringen och en av dessa höll jag med lite extra. ”EQT känns intressant nog för att teckna men de måste bevisa sig genom att upprepa historien”. Jag vill gärna äga EQT men om företaget inte levererar kommer jag isåfall att sälja. Sagt och gjort fredag 20/9 anmälde jag om intresse att få teckna 200 aktier (minsta var 150) och sen var det bara att hoppas på tilldelning.

Att vara med i en nyemission eller som i det här fallet börsintroduktion kan vara lite som att försöka köpa biljetter till en populär konsert, ibland får man dem och ibland inte. Den här gången gick det vägen och jag fick i tisdags 150 aktier tilldelade vilket var 50 st mindre än jag anmält mig för. Enligt vissa artiklar var erbjudandet övertecknat 10 gånger vilket betyder att intresset var 10 gånger större än utbudet av aktier. Jag får alltså vara glad över att jag fick vara med överhuvudtaget!

Med ett sånt intresse blev introduktionsdagen galet bra och vid lunchtid var aktien redan upp hela 25,22%. Igår gick den istället ned något men idag verkar nivån ligga mer stabil runt 27% upp ifrån introduktionskursen.

En lyckad börsnotering alltså och inte varje dag ett innehav går upp med 25% innan lunchrasten 🙂 Nu är planen att behålla dessa för att sen kunna utvärdera utdelningsnivån under våren och då välja att antingen behålla eller sälja av. Jag gillar ju bolaget så jag hoppas verkligen att jag kan motivera att behålla dem under en lång tid framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *