Nyintroduktioner. Tecknar du?

Nedan är ett skärmklipp ifrån Avanza med just nu två olika erbjudanden till sina kunder. Initialt ser båda dessa ut att kunna vara intressanta utifrån min investeringsstrategi.

Akelius

Akelius är också ett bolag jag verkligen gillar och tänkte direkt det där måste jag också vara med på. För er som känner till Akelius tror jag att ni håller med mig om att de har gjort en häftig resa som fastighetsbolag. För er som inte känner till dem kan jag rekommendera en dokumentär jag själv fick en rekommendation om att titta på.

Efter att ha läst erbjudandet är jag däremot i detta läge inte så sugen på serie D-aktier utifrån deras utdelningspolicy. Enligt prospektet skall de dela ut som högst 0,1 euro / D-aktie vilket motsvarar 5,4-5,7% i direktavkastning. Missförstå mig rätt, det är ingen dålig avkastning men det finns ingen tillväxt potential för avkastningen och det är 0,1 euro som högst, inte garanterat. Därför avstår jag denna gång.

Esta Fastigheter

Det här är ingen notering av vanliga aktier utan av ett kapitalandelsbevis. Jag kommer inte gå in på jättespecifika detaljer nu då planen är att göra en ”VarjeTia – Aktieskola” där olika typer av värdepapper kommer att behandlas.

Jag har själv inga kapitalandelsbevis som det är idag och kommer heller inte att teckna detta erbjudande. Det finns fördelar med detta prospekt som att du får ta del av potentiell marknadsutveckling av fastigheterna på ett unikt sätt jämfört med mina andra innehav. Det utgår även en fast årlig ränta om 6,25%. Potentiella marknadsutvecklingen kan du få ta del av 2022 men det beror då också på hur marknaden har förändrats fram tills dess.

Personligen tror jag på fastigheter på långsikt men på 2-3 år ser jag större potentiell risk för en krasch än en kraftig uppgång. Detta tillsammans med att jag har andra innehav i portföljen som genererar en högre direktavkastning än Esta gör att jag väljer att avstå denna gång även om jag är sugen på just ett kapitalandelsbevis i portföljen.

Börsintroduktioner

Jag brukar alltid utvärdera börsintroduktioner men brukar mer sällan aktivt delta. En börsintroduktion kan gå åt alla håll, det är en nya aktie utan historik, vi vet inte hur aktieägarna kommer att agera men det är samtidigt det som kan vara tjusningen med det.

Vissa företag får en flygande start och det beror bara på en sak, inställningen till aktien ifrån marknaden. Är det ett högt intresse brukar kursen flyga men vid ett lägre intresse kan kursen istället rasa precis lika mycket. Var därför nog med varför du väljer att delta i en börsnotering men tveka inte heller allt för mycket. Hade jag tvekat mer än jag gjorde i förra veckan hade jag inte fått vara med på den fina värdeuppgång EQT fick vid noteringen nu under veckan som gått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *