Låna för att köpa aktier.

Jag köper aldrig på kredit mot att betala ränta. Det är att göra varje inköp dyrare än vad det faktiskt behöver vara vilket har blivit en princip sak för mig. Men vad skulle jag säga om att låna pengar för att köpa aktier?

För många låter det nog helt vansinnigt men för mig låter det faktiskt som en potentiellt sett bra investering och jag ska nu förklara varför.

Ett av de vanligaste privatlånen utöver bolån skulle jag säga är billån. I det fallet betyder det att du köpt en bil för pengar du inte har idag och banken lånar ut pengarna till dig för att de tjänar ränta och för att de tror att du kommer kunna betala tillbaka lånet.

Problemet är att du gör en garanterad förlust. Samma sekund du skriver under köpekontraktet har bilen haft ytterligare en ägare och den kommer redan att ha tappat i värde. Du har alltså inte ens startat bilen och den är redan värd mindre än för en sekund sen.

Om vi då leker med tanken att jag istället tar ut en aktiekredit hos banken, i mitt fall Avanza, så kommer de att låna ut pengar till mig mot att jag belånar de aktier jag redan har hos dem. Såhär långt finns alltså ingen skillnad, båda bankerna lånar ut pengar, förväntar sig ränta och hoppas att jag ska kunna betala tillbaka lånet.

Nu kommer vi till skillnaden, bilen är en garanterad förlust men aktierna kan både gå ner i värde eller öka i värde. Det är alltså vare sig en garanterad vinst eller garanterad förlust.

I det fall att den ökar i värde med mer än räntan för aktie krediten är det alltså en kanon affär!

Varför tar jag ut en aktiekredit just nu?

Anledningen är att jag tror mig ha hittat en aktie som ger mer i avkastning än vad jag betalar i ränta och skatt. Jag pratar, för er som följt bloggen, återigen om Saltängen som på dagens nivå 139,5 kr / aktie förväntas generera 7% i direktavkastning. Med nedan räkneexempel visar jag hur jag då bör gå med vinst på att ta ut aktiekrediten:

Aktiekredit (lånebelopp) 41 850 kr
Schablonintäkt ISK (2019 = 1,51%) 632 kr
Skatt på schablonintäkt – 190 kr
Räntekostnad till Avanza (1,96%) – 820 kr
Antal aktier (inköpskurs 139,5 kr) 300 st
Intäkt från utdelning (2,45 kr / kvartal) + 2 940 kr
Summa / vinst 1 930 kr

Min förhoppning är alltså att göra minst 1 930 kr / år i passiv avkastning efter skatt på att ta ut en aktiekredit om 41 850 kr.

Hur kommer det sig då att jag inte gjorde det här tidigare? Jo det finns en anledning till och det är att företaget just nu undersöker möjligheten att sälja sin verksamhet. Det skulle innebära att aktieägarna får en engångsutbetalning som då bör vara bra mycket högre än dagens aktiekurs och därigenom generera en väldigt hög direktavkastning på kort sikt. Att jag gör detta just nu är alltså en kombination av att jag dels tror på pluskalkylen ovan och dels att jag vill alltså exponera mig mer mot det här bolaget inför en potentiell kommande försäljning.

Det här kan vara ditt livs bästa affär.

Avslutningsvis vill jag bara säga att jag inte rekommenderar alla att ta ut ett lån för att göra investeringar i aktier för du är inte garanterad pengarna tillbaka. Om du däremot vill lägga lite tid och sätta dig in i aktiemarknaden skulle detta kunna vara ditt livs bästa affär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *