Uppfyll drömmen, gör en budget. #BudgetNovember

När du hör ordet budget finns det en risk att du som flertalet andra tänker att det låter antingen lite läskigt eller bara tråkigt. Själv hatade jag budget innan jag sen började älska det. Älska är ett start ord men jag älskar verkligen min budget av två anledningar: för det första är den min, bara min och ingen annan som kan påverka den och för det andra hjälper den mig att nå mitt mål ”att arbeta för att leva”.

Tanken med det här inlägget är således att visa dig hur jag har skapat min egen budget och visa hur du kan göra för att skapa din första budget alternativt om du redan har en budget att ge dig tips på hur du kan förbättra den.

Så gör du en budget:

Min första budget gjorde jag när jag flyttade hemifrån och då använde jag mig av Hallå Konsument från konsumentverket. De har ett budgetverktyg där du får börja med att fylla i namn och sedan är budgeten uppdelad på fyra olika kategorier:

Du fyller i uppgifterna inom varje huvudkategori och budgetkalkylen hjälper dig hela vägen tills du skapat din egen budget.

Om du aldrig har gjort en budget förut skulle jag rekommendera den här tjänsten som ett bra sätt för att få vägledning i vilka poster som faktiskt finns med i din ekonomi. Börjar du med ett blankt papper kommer det kännas svårt och du kommer troligtvis missa flera kostnader. Därför är det här också ett utmärkt verktyg för dig som redan har en budget eftersom du kan använda budgetkalkylen för att utvärdera om du missat något.

Precis som att du inte kan springa innan du lärt dig att gå tar det lite tid att göra en budget första gången. Det står att det tar ca 15 min på Hallå Konsument och tänk på att om du lägger 15 minuter idag kan det uppfylla dina drömmar, göra dig till miljonär eller helt ekonomiskt oberoende om du så vill!

Budgetera med VarjeTia:

När du nu en budget börjar det roliga och jag skulle säga att det finns två saker du nu kommer göra löpande:

Stämma av att budgeten är rätt och det handlar faktiskt inte om att du till varje pris ska följa budgeten slaviskt. Att göra en budget anser jag handlar lika mycket om att utmana sig själv. Ibland blev utmaningen lite för tuff och ibland lyckades du pricka helt rätt.

Sänka fasta kostnader vilket är något jag gör minst en gång / halvår. Varje sex månader går jag igenom hela budgeten och försöker hitta sätt för att sänka dessa. Allt det som då frigörs kan jag antingen lägga på rörliga kostnader och aktiviteter eller för att öka mitt sparandet.

Om du vill få mer hjälp med din budget eller tips på hur du kan förbättra den kan du maila in din budget till mig så kommer jag hjälp dig helt gratis med att titta på den och ge förslag! (budget@varjetia.se)

Min budget:

Det är väldigt stor skillnad på min första budget och den budget jag har idag men vissa saker är faktiskt fortfarande identiska. Största skillnaden är att budgeten nu är uppdelad i sex huvudkategorier. Det gör det lättare att se var jag kan göra eventuella förändringar samtidigt som kategori leva kommit till. Man skulle kunna säga att jag budgeterar för att skämma bort mig själv. Här nedan visar jag alla de poster som ingår i min budget:

November är bästa tiden för att göra budget:

Det är nu november och därför den bästa tiden på året för budget men varför är det ett perfekt läge nu?

Jo, budgeten kommer aldrig vara perfekt första gången.

Det gör att du inför november lönen kan göra en första budget. De större fel som du då upptäcker kan du justera och testa i budgeten till december vilket gör att du kan börja det nya året med rätt förutsättningar för att nå dina!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *