Efterfest: Augusti

Den första dagen varje månad betyder att månaden som precis passerat nu kan utvärderas, det är dags för efterfest!

Jag kommer tillbaka till vad jag menar med just efterfest men ny månad betyder att det nu går att blicka tillbaka på månaden som precis gått. För att göra detta utvärderar jag 3 områden, totalt kapital, passiv avkastning och sparande. Dessa lägger jag sedan in i Excel som sen sköter resten och räknar ut hur månaden faktiskt har gått.

Totalt Kapital

Det första jag gör är att jag tar ut aktuellt kontosaldo ifrån respektive bank för att kunna få ihop en siffra för totalt kapital. Det är alltså allt sparande, investeringar och eventuella kontanter sammanlagt.

I Juli gick jag för första gången över en ny kapitalgräns och utveckling i Augusti gör att jag nu ligger ytterligare en liten bit högre upp ovanför denna gräns.

Att stapeln för 2019 är orange beror på att 2019 inte är avslutat ännu, den kan ju både gå upp och ner men mitt mål är att den ska upp hela vägen till nästa kapitalgräns innan 31 december.

Första januari 2020 byts sen alltså färgen för 2019 till grön och istället skapas då en ny orange stapel för 2020.

Passiv inkomst

För att få ut denna tittar jag på antal aktier och hur mycket respektive aktier ger i utdelning för året. Säg att jag har 500 aktier och varje aktie ger 2 kr i utdelning. Det blir då totalt 1000 kr som fördelas på årets 365 dagar och resulterar i en passiv inkomst på 2,7 kr / dag. I nedan diagram är detta precis vad jag har gjort för alla aktier jag ägde den 31 augusti.

26,4 kr / dag blev alltså utgående värde för augusti vilket också är det högsta värdet hittills!

Dock en lång väg kvar till målet som är satt till 317 kr / dag men någonstans måste man börja 🙂

Sparande

Sparandet för augusti var på en något högre nivå än vad jag budgeterat för men under juli var sparandet åandrasida något lägre vilket gör att augusti nu kompenserar lite för juli. Jag kommer inte att visa något diagram för sparande denna månad. Anledningen är att augusti är sista löneutbetalningen som baseras på 75% anställning. Från och med september gäller istället den nya budgeten jag skrev om i förra veckan där jag kommer redovisa ett stapeldiagram så fort 1 oktober är här.

Vaddå efterfest?

Ja vad menar jag då med efterfest, det är väl ingen efterfest att sitta och utvärdera investeringar och sparande? Nej men jag ser efterfest i det här sammanhanget som ett sätt att visualisera ekonomi och balansen i livet.

I budgeten har jag ju gjort rum för att jag ska kunna leva här och nu i kombination med att kunna spara för framtiden. Hela månaden är alltså en enda lång fest med jobb, relationer, kompisar, familj och massor med andra händelser. Sparandet är mycket mer långsiktigt än bara här och nu, vilket betyder att resultatet av sparandet kommer först efter-festen.

Min månadsavstämning är inte bara ett sätt för att se hur mycket kronor i avkastning jag har. Det är ett sätt för att tänka tillbaka på månaden som gått, de saker jag fått uppleva och alla de val jag gjort som sparat mig en tia här och där. Dessa tior syns alltså först i sparandet, sen i kapitalet som investering och till sist som avkastning vilket nästa månad ökar mitt sparande men helt av sig självt.

Det är vad jag kallar efterfest, men kom ihåg att utan fest blir det heller ingen efterfest!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *