Sälj, behåll eller köp(t)

Hittills i år är min portfölj upp smått fantastiska 26,96% men en aktie i min portfölj som stått rätt stilla är SEB.

Årets första börsdag stängde SEB på kurs på 87,1 kr och igår stängde den på 86,5 kr. Så när min övriga portfölj ökat med nästan 27% har SEB bortsett ifrån utdelningen stått nästan helt stilla.

Då är ju frågan, om SEB presterar sämre än mina andra innehav, ska jag då sälja, behålla eller köpa mer?

Personligen skulle jag säga Köp och det gjorde jag också idag, 24 st aktier till kurs 87 kr för att vara exakt. Detta ger mig nu ett tillskott i förväntad passiv avkastning om 43 öre / dag eller 156 kr / år.

Varför köpte jag då?

Anledningen till att jag köpt SEB idag bygger på 3 delar: prestation, utdelning och förtroende.

Prestation: I juli tog SEB 18,9% av nyutlåningen av bolån men deras marknadsandelen är endast 13,8%. Det betyder att kundstocken växer och utestående bolån ökar vilket är jättepositivt.

Utdelning: SEB, precis som de andra bankerna, ger en relativt hög utdelning. Utdelningen för i år på 6 kr ger en avkastning om 6,9% på dagens kurs = väldigt bra utdelning / aktie.

Förtroende: Banksektorn har fått tagit mycket stryk till följd av DanskeBank och Swedbank som båda varit ute i blåsväder. Detta pressade hela banksektorn men min känslan är att SEB har ett högre förtroende än flera av de andra bankerna. SEB är även starka inom kategorin småföretagare och jämfört med Swedbank där efterdyningarna av penningtvättskandal ännu inte är fullt fastlagda känns riskerna i SEB betydligt mindre.

Utöver ovan anledningar är jag ju redan aktieägare i SEB med en långsiktig investeringshorisont. Jag är dessutom kund eftersom jag gillar att just äga aktier i bolag jag själv har en relation till vilket betyder att jag har en viss förkärlek för dem 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *